Strony

16 mar 2013

Jabłka

Gdybyśmy chcieli wskazać owoc cieszący się największą popularnością na całym świecie, jabłko z pewnością zajęłoby jedno z czołowych miejsc. Pierwotnym terenem jego występowania jest środkowa Azja, poprzez Azję Mniejszą jabłka dotarły jednak również do Europy, stamtąd zaś przedostały się i na inne kontynenty. Dziś szacuje się, że na całym świecie można znaleźć nawet dziesięć tysięcy ich odmian. Różnią się one zarówno wielkością i kolorem, jak i smakiem, niezmiennie posiadają jednak te same, bardzo wysokie wartości odżywcze. :)
W ich składzie pojawia się: witamina A, B1, B2, B3, E, K i PP. O sile jabłka przesądzają zresztą nie tylko witaminy, ale również: żelazo, magnez, potas, cynk, miedź, krzem i sód. Naukowcy lekarze chwalą również wchodzące w skład jabłek kwasy organiczne: bursztynowy, chinowy, cytrynowy i oczywiście jabłkowy, a także obecne w tych owocach pektyny.

1 komentarz:

  1. Hej obserwuję liczę na wzajemność; ) Blog napewno odkryje dużą liczbę i odwiedziny bo to ciekawy temat :) Zapraszam do mnie i na candy też :) kolczyki-julki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy